Goed van start met je volkstuin

Spitten

Alle tuinen van de vereniging bevatten klei grond. Naast de vele voordelen hiervan kent het als nadeel dat klei kan dichtslaan, het regen water kan niet goed worden afgevoerd en er is te weinig zuurstof in de grond aanwezig. Hierdoor kunnen aardappelen gaan rotten.

Spit je tuin daarom altijd om en werk het desgewenst in met compost om de structuur te verbeteren.

Zorg voor een goede spade en ga rustig te werk. Belast je rug op de juiste manier en neem regelmatig pauze.  Alles hoeft niet in een keer, zorg er voor dat je jezelf niet belast en dat het min of meer een goede workout is.

Voor het nieuwe teelseizoen dient je tuin klaar te zijn. 

Blad gewassen

Blad gewassen hebben een korte kweektijd en kunnen meerdere keren in het seizoen gezaaid en geoogst worden. Spinazie, sla en andijvie zijn enkele voorbeelden van bladgroenten die niet mogen ontbreken in je moestuin. Waar je bij de teelt rekening mee moet houden is dat deze groep gemakkelijk doorschiet. Hiermee bedoelen we dat de planten een stengel met bloemen gaan maken en daardoor niet meer geschikt zijn voor consumptie.

Volg daarom de aanwijzingen van de leverancier met betrekking tot de plantafstand en de datum waarop gezaaid kan worden. Bladgewassen hebben over het algemeen ruim stikstof nodig, maar pas op te veel stikstof kan in de plant worden opgeslagen in de vorm van nitriet. De beste plek is locatie 2 op je volkstuin, waarbij een heel klein beetje kunstmest mag worden gegeven.

Tip: probeer eens Nieuw Zeelandse spinazie. Na een lange kiemperiode is het een makkelijk gewas die niet teveel eisen stelt en het hele jaar door bladeren produceert die je net als gewone spinazie kan klaarmaken. Tuin vak 1 of 2.

Peulvruchten

Ondermeer spercibonen, bruinebone en snijbonen om er een paar te noemen van de vele soorten vallen onder de noemer peulvruchten. Deze groep kan in vak 3 worden geteeld met een ietsje pietsje kunstmest. 

Deze gewassen maken bij hun wortelen stikstof bolletjes aan en kunnen op rijtjes worden uitgeplant naast bijvoorbeeld diverse sla en bladgroente. Betrekkelijk snelle teelt. En als je na de oogst de wortelen laat zitten kan er eventueel nog een mooi veldje rode bieten van de achtergebleven stikstof profiteren. 

 

Knol groenten

In deze groep beperk ik me tot de aardappel. Het allerbelangrijkste is dat ze op de juiste plaats worden gepoot. Hiervoor zijn er richtlijnen die verplicht zijn op onze vereniging. Vraag je complexbeheerder waar op je tuin je ze kunt poten als je het niet zeker weet. 

Verder kan ik een rijafstand van minimaal 75 cm aanraden, bij de plantafstand zou je minimaal 35 cm kunnen aanhouden maar als je niet wilt spuiten tegen fytoftora zet dan de pootaardappelen zo ver uit elkaar dat de bladeren van de planten elkaar niet kunnen raken. Vak 1, 2 en 3 met een beetje kunstmest is geschikt. 

Bemesting en tuinvakken 1,2 en 3

Op deze website spreken we over veld 1, veld 2 en veld 3. Probeer je tuin dus in drie vlakken te verdelen, waarbij alle vakken worden omgespit en waarbij één derde en dat is altijd vak 1 met koemest moet worden onder gewerkt.

Na één seizoen hierop te hebben geteeld hoeven we dit vak het volgende seizoen bij het omspitten niet met koemest onder te werken en noemen we dit vak nu vak 2. Want we telen dan 2 jaar op dezelfde meststoffen. Wat voorheen vak twee was word nu vak 1 omdat we dit gaan onderwerken met koemest. In jaarvak 3 gaan we vak 3 onderwerken met koemest en je raad het al, dit noemen we nu vak 1.

Samengevat kun je zeggen dat vak 1 ondergewerkt is met koemest, vak 2 vorig jaar nog was ondergewerkt met koemest en vak 3 twee jaar geleden is ondergewerkt met koemest. Laatstgenoemde zal aan het einde van het seizoen bemest worden met koemest.

Dit geeft ons een rijk bemest veld, matig bemest veld en een arm bemest veld. Geef alle velden voor het teelseizoen kalk en het bemesting plan is klaar.

Koolsoorten

Koolsoorten doen het goed in vak 1 en 2. Voor deze gewassen is het geven van kalk een must. Je kunt ervan uitgaan dat kalk na ongeveer twee maanden zijn werk zal gaan doen, dit betekent dat je ruim voor het uitplanten van de zaailingen (jonge plantjes) kunt gaan strooien met kalk.

Erg makkelijke koolsoorten zijn spitskool, rodekool en savooiekool. Lastiger is het om broccoli en bloemkool te kweken. Laatstgenoemde zullen snel aangevallen worden door rupsen van koolwitje.

Vaak zie je tuinders met name bloemkool in het najaar uitplanten, zodat deze de hele winter overblijven en voordat deze vlinder roet in het eten kan gooien klaar is voor de oogst. Let hierbij op dat je het juist ras gebruikt die geschikt is voor deze teelt. Walcheren winter nr 5 is zeer geschikt hiervoor. Bij een te strenge winter is er kans dat dit ook niet lukt. Voor alle soorten geld dat ze een lange tijd nodig hebben voordat ze kunnen worden geoogst.

Aliums ui-achtigen

Prei, knoflook, sjalotten en uien vallen onder de noemer aliums. De makkelijkste manier van uien telen is met plant uien. Uien zaaien kan ook prima en heeft als voordeel dat de uien langer kunnen worden bewaard. 

Als je plant uien gaat zetten let er dan op dat je dit zo laat mogelijk doet eind april is prima. Dit om doorschieten te voorkomen. Zodra je de plantuien binnen hebt leg je ze minimaal een week in de buurt van de verwarming (niet te heet). Nu is de kans op doorschieten vooral bij rode ui zeer klein geworden. 

Uien zaaien kan na de laatste vorst periode onder glas, zodra de plantjes stevig genoeg zijn en je tuin er klaar voor is kunnen ze worden uitgeplant op rijen met de voorgeschreven plant afstand op het zakje. 

Voor het zaaien van uien en met name prei heb je geduld nodig, maar als dan eenmaal de prei planten beginnen te groeien kan het bijna niet meer mis gaan. Als de jonge prei plantjes de dikte van een potlood hebben kunnen ze worden uitgeplant in de tuin. Dit kun je doen door een gat te maken met bijvoorbeeld de achterkant van de bezemsteel van 15 cm diep. 

Persoonlijk knip ik het loof een beetje terug en knip ik een beetje van de wortels af. Het plantje past nu prima in het gat die je vervolgens eenmalig helemaal vult met water. Je preiplanten zullen goed aanslaan en kunnen in vak 2 of 1 met een beetje kunstmest. De teelt van Sjalotten is hetzelfde als die van plantuien.